Masalahnya bukan spend masa untuk pikir apa nak taip untuk update je, tapi spend masa nak edit gmbar lagi (klau x gambar kena curi... hikkkss.. ada ke org nak curi gmbar aku?? prasan...hahahaha).. apa pun sy cuba la merajinkan diri untuk update skali skala...
Sepanjang sy menyepikan diri ni.. terdapat juga banyak tempahan dan rajin juga la sy memasak.. ada setengah yang sy ambik gambar.. ada yg tidak... kebetulan minggu lepas sy ada tempahan kek yg besar.. so skali skala letak la gmbar yg banyak dalam koleksi sy ni buat tatapan umum.
Ahad lepas.. mood rajin memasak pun ada.. 1st time dalam seumur hidup, sy buat roti... yeahh roti ku jadi.. Naik dgn cantik dan lembut serta gebussss.. confirm jatuh berdebush bila makan...hahahaha.. perasan je dari tadi.. sy sertakan skali resepi kat sini ye... Yg ni sy dapat dari blog senior memasak.. CMG Resepi dari blog dia mmg best2.. smua nya menjadi... klau tak jadi tu.. mmg salah sendiri yek...hahahaha. Roti naik merupakan childhood punya makanan. Dlu2 arwah mak selalu tempah dari kawan dia pagi2 untuk sarapan.. sgt sedap... makan panas2 atau cicah dgn kopi.. perghh.. terbaikkk!
Oklah layan gambar dlu.. pastu baru resepi k... Enjoyyyy~
Kek Choc With Barbie Edible Image (besar woo kek ni..) lebih kurang 5 kg.. hehe
Fancy Cookies (shomell kan...)
Pavlova (ter'brown' sikit...)
Kek Karamel (yg ni mmg gerenti sgt sedap....mmmmm... teringat2 plak kat ofis ni...huhu)
Kek Marble (Old time faveret...)
Engagement fondant cake (Congrates sis Halizawati)
Choc Moist Cuppies with Choc Cream Cheese (best!!)
Pecan Carrot Cake with Cream Cheese (nyum..nyum)
Fondant Wedding Cake (Pink Roses)
Thanx kak Teena
Peacock Fondant Cake (Fruit cake)
Thanx Trish
2 Tiers Fondant Cake
Thanx Ieka
Blue Theme Cuppies
Thanx Ila
Cute Roses Cuppies
Thanx Madhir and Wife
Sweet Pink Cuppies
Thanx CT
Pink Rose Cuppies
Thanx S Noor
Roti Naik Johor
(sumber resepi Dapur Tanpa Sempadan)
400 g tepung roti
100 g tepung gandum
100 g tepung gandum
250 ml air
50 g susu tepung
180 g gula perang (brown sugar)
50 g susu tepung
180 g gula perang (brown sugar)
100 g mentega / marjerin
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal dan tak melekat di tangan. Bulat2 kan doh dan biar selama 45 minit atau hingga doh naik.
- Setelah doh naik, bahagikan doh kepada bulat2 kecil yang sama saiz (sbb sy malas, sy buat bulat2 besar...hahahaha.. gemuk je roti ku..) susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.... Layannnzzzz
Okla.. semoga kita panjang umur dan berjumpa lagi di alam maya ni.. thanx for the support... Datangla bila2 masa ye... tatatatatata... As Salam~