Saturday, January 31, 2015

Fettuccine Bolognese yang mudah

Hari ni mula la cuti yang sikit panjang untuk warga kl. Yeahhhhhh!! So ari ni anak dara ni x nak makan nasi plak. So apalagi, mcm biasa masak mee la jawabnya. Klau mee kuning atau bihun dia kurengg sikit tp klau masak pasta, makan hingga menjilat pinggan.. hahaha

Ok lah, bg yang terer masak pasta tgk dan baca la ye.. resepi ni utk beginner bukan advance chef ye.. janji anak-anak suka makan air tangan kita udahhh ye tak.. harap dapat membantu bg mereka yg baru nk berjinak-jinak dgn dunia masakan.


Bahan-bahan
1 bungkus fettuccine  (spageti pun bole.. stok sy abis plak)
200gm daging cincang (ayam pun ok, ikut selera)
Bawang putih 2 ulas - cincang
Bawang besar 1 biji (sederhana besar - cincang)
1 botol sos prego ( sy guna tomato dan cendawan)
1 biji tomato (dadu kecil)
2 batang sosej (dadu kecil)
1 btg carrot (dadu kecil)
1 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam

Mula-mula rebus fettuccine dulu hingga lembut dan asingkan tepi. Tumis bawang putih dan bawang besar yang dicincang td hingga naik bau. Kemudian masukkan daging kisar dan masak sekejap. Masukkan carrot, tomato dan sosej dan gaul rata. Setelah nampak semua sebati, masukkan sos prego dan tambah 1 cawan air agar kuah tidak terlalu pekat. Tambah garam jika perlu (ikut selera ye sbb pada sos tu dah ada garam tp sy tambah juga sbb lepas letak air rasa macam tawar pula.. hehehe sy mmg kuat masin). Masak kuah atas api sederhana lebih kurang 3 to 4 minit. Hidangkan dengan fettuccine td dan taburkan sedikit parmesan cheeae untuk rasa yang lebih kick.. hahaha poyo tak 👅

Selamat menjamu selera. Esok hingga selasa off memasak.. nak balik kampung ..yeahhhhhhhhhh


Friday, January 30, 2015

Kek Marble




Gebus dan gebassss.. itu je yang bole digambarkan hahaha.. kek ni mmg all time faveret sama ada emak, anak dan bapaknya pun sama. Sekelip mata je tinggal suku. Lagi best kalau makan panas-panas. Memang tak pandang lain la..hahahaha

I bet everybody knows how to make this cake. The simplest cake ever. Tp sy tetap juga nak kongsi. Boleh anak sy jadikan rujukan satu hari nant bila kita dah tiada.. Untuk dapatkan kek marble yang sedap, digalakkan guna butter yang mahal. Kesedapan dan rasanya sangat berbeza berbanding guna butter yang murah. Boleh cuba ye kawan-kawan..
 emoticon

Bahan-bahan
250 gm butter SCS
250 gm gula kastor (saya buat 200gm je.. takut kencing manis ko.. hahaha)
5 biji telur saiz A
250 gm tepung
2 sudu kecil baking powder
Esen Vanilla
3 Sudu Serbuk koko + 2 sudu besar air panas

Pukul butter dan gula sehingga kembang (nak tau dia kembang, warna bertukar putih kekuningan dari sebelum pukul). Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung, baking powder dan esen vanilla. Pukul sekejap hingga sama rata smua bahan. Kemudia asingkan dalam dua senduk adunan ke bekas lain. Campurkan dengan serbuk koko. Letak dalam bekas 8" x 8" secara berselang seli vanilla dan coklat. Lorekkan sedikit menggunakan lidi untuk dapatkan kesan marble. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 degree untuk 40 ke 50 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba




Thursday, January 29, 2015

Oat Muffin

Kali ni sy tulis resepi oat muffin plak. Rasa memang sedap dan yang paling penting sangat mudah di buat. Dalam tempoh sejam dah boleh di makan. Sy buat ni dah lama tapi baru sekarang berkesempatan nak tulis dalam blog. harap sama-sama beri manfaat pada kawan alam maya sekalian.

Sy buat dua flavor. Satu simple vanilla dan satu lagi chocolate heaven. hahaha sukati je bagi nama. Sape-sape yang rasa waswas sedap ke tidak, seriously recommended this recipe.

Anak sy suka yang vanilla, siap bawak bekal pegi skolah dan pesan orang kat rumah jangan makan dia punya muffin. Huhuhu giler kuat melantak anak dara ku. Sy pula personally suka yang chocolate punya.. rasa ala2 melted in the mouth la.. hahahah

Oklah, cuba la ye kalau sedap post la balik ke sini.. tima kacih love




 


 

Bahan2

1 1/4 cawan quick oat
1 1/4 cawan susu

(Rendam keduanya selama 15 minit)

1 biji telur
1/2 cawan minyak jagung (sy pakai minyak masak je..)
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan choc chip (tp sy tukar ke 1 cawan sbb gantikan kacang)
1 cawan kacang pecan (sy tak letak, stok takde huhu)
1 1/4 cawan tepung gandum
4 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil vanilla esen
1 sudu kecil garam (bahan asas paling PENTING ye)

Jika inginkan versi chocolate
Sy kurangkan tepung kepada 1 cawan dan tambah 1/4 cawan dark cocoa powder (serbuk koko biasa pun bole)
Gambar atas sy ganti choc chip dengan butterscotch chip.


Campurkan minyak, gula,telur, garam dan vanilla esen dan pukul sekejap (pakai senduk kayu je.. senang). Kemudian campurkan dengan quick oat yang telah direndam dengan susu. Gaul rata. Masukkan bahan kering seperti tepung, kacang, choc chip dan baking powder. Masukkan dalam muffin cup and bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 degree selama 15 to 20 minit. Jangan overbake, sbb kek yang kering tak sedap
emoticon


Wednesday, January 28, 2015

Karipap Sedap

As Salam.. mood nak berkaripap pula. hahaha.. lepas kena sound dengan anak "mama ni asik buat kek je, buat la karipap.. kakak kan suka makan karipap". Okey anak, baru mama perasan mama tak pernah langsung buat karipap sebelum ni. Kena la start meng'google' mencari resepi yang mudah dan sedap. So terjumpa la di sini . Memang sedap giler inti karipap ni, and kulitnya juga rapuh dan garing. Bolehlah kawan-kawan mencuba ye

Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter (panaskan dengan 2 sudu besar minyak masak, kalau nak guna semua minyak masak juga boleh)
Garam
Air secukupnya hingga doh tidak melekat di tangan lepas di uli (letak sikit-sikit dulu ye)

Inti
5 biji kentang / keledek (campur pun boleh)
200gm daging / ayam
Daun sup cincang halus
Daun kari
2 biji telur rebus (pilihan ye kalau suka)
2 1/2 sudu besar serbuk kari ayam/daging (bancuh dengan sedikit air) (bahan tumis)
1 biji bawang besar cincang (bahan tumis)
2 ulas bawang putih cincang (bahan tumis)
Garam dan gula mengikut selera
Air

Cara
1. Campurkan semua bahan kulit kecuali garam dan air. Kacau bagi rata. Kemudian masukkan air dan garam sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang mudah dikelim dan dicanai.
2. Inti : Tumiskan semua bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan juga daun kari. Kemudian masukkan kentang/ keledek , ayam/daging dan air secukupnya. Masak hingga empuk dan masukkan daun sup yang dicincang.
3. Mula meng"karipap" inti dan kulit yang ada ye.. hahahah
4. Jika ingin buat frozen, goreng separuh masak karipap yang telah siap dan biarkan sejuk. Masukkan dalam freezer. Boleh tahan sehingga 2 bulan. Make sure api tidak besar semasa menggoreng ye.

Selamat ber"karipap"..

Cantik tak kelim ku? hahahah

Yummehhhh

Version goreng

Version frozen


Best of luck ye emoticon



Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)