Thursday, February 12, 2015

Cucur Maggi yang sedap sangat!!!!

Salam Khamis.. Alhamdulillah hari ni terima la rezeki yang ditunggu-tunggu.. hahaha. Banyak perancangan yang telah dibuat, semoga semuanya terlaksana dengan izin Allah. Pagi ni saya sempat buat sarapan untuk anak sulung kesayangan saya. yang simple-simple je, sebab budak-budak kan.. brapa sangat la dia makan. Tapi kali ni sy buat dapat la satu hidang dalam 15-20 keping cucur, dia bole makan sorang. bertuah punya anak. Mak dia pun x dpt rasa. Lepas masak, saya siap asingkan 7 keping untuk dia bawak bekal dan selebihnya saya hidang untuk sarapan. Lepas saya mandi, tgk yang sy hidang kat dapur dah licinnnnn... isk..isk.. mama pun tak sempat rasa. Pastu minta sikit yg dalam bekal dia tak kasi.. sabo je la..

Bole lah cuba. yang ni sy buat kosong je sbb nak cepat.. lagi sedap klau campur daun sup, bawang dan daging kisar. Rasa memang terangkat lebih-lebih lagi cicah sos cili.

Bahan-bahan
1 bungkus maggi kari (bole tukar jenama lain juga.. sy suka maggi hehehehe)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Perencah maggi (yang dalam bungkusan maggi tadi..)
Sedikit air
minyak untuk menggoreng


Mula-mula patah-patahkan mi maggi tadi supaya senang dibentuk menjadi cucur. Rebus hingga sedikit lembut. Toskan air. Kemudian campurkan dengan tepung gandum, telur dan serbuk perencah maggi. Gaulkan sehingga semua sebati. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit air sehingga adunan dapat dibentuk dengan sudu. tidak terlalu keras dan terlalu cair. Panaskan minyak dan goreng satu persatu hingga masak. Pastikan api tidak terlalu besar. Resepi ini tidak menggunakan garam kerana perencah maggi sudah sedia masin. Hidang panas-panas dengan sos cili.....sedapppppp

Fresh dari kuali.. berminyak-minyak lagi...hahaha






Thursday, February 5, 2015

Kari Udang dengan Nenas

Alhamdulillah.. dapat berita gembira dari ofis semalam. Lega.. penantian setiap tahun.. hahaha.. org dpt bonus akhir tahun.. kita dapat awal tahun. Bersyukur la dapat juga dari tak dapat apa-apa. Semalam first time acha pergi kelas mengaji. Syukur sebab dia suka. risau je sbb hari tu, hari pertama sekolah agama dia cabut lari.. terpaksa la berhenti kan. Kang x pasal-pasal dia lari dari skolah lagi takut. Terpaksa la upah ustazah datang mengajar mengaji dan jawi di rumah. Nasib baik dia suka ustazah ni.. pheewwww.. Insya Allah rezeki boleh di cari, anak ini je la amanat kita dunia akhirat..

Resepi hari ni slalu juga saya masak di rumah. Sebab saya anak beranak memang suka makan seafood especially udang. Udang sedap di masak dengan buah-buahan sama ada nenas atau pun mangga. Dapat rasa kemanisan udang dengan kemasaman buah.. mmmmm.. yummy. Oklah ini resepi nya..

Bahan-bahan
500gm udang sederhana (siang dan bersihkan)
Separuh biji nenas dipotong nipis
1 biji bawang besar (kisar halus)
2 ulas bawang putih (kisar halus)
3 sudu rempah kari ikan / udang
Minyak untuk menumis
1 cawan santan
1 sudu kecil asam jawa Adabi (agak-agak kalau pakai asam jawa yang ada biji, sebab ia cair bila di campur air)

Tumis bawang besar dan bawang putih yang dikisar bersama dengan rempah kari. Masukkan garam semasa menumis lagi sedap. Minyak biar lebih sikit supaya rempah masak dan garing secukupnya. Tumis hingga naik bau. Kemudia masukkan asam jawa dan udang. Gaul rata dan masukkan air dan nenas. Masak hingga nenas empuk. Kemudian masukkan santan. Reneh selama lebih kurang 3 to 4 minit. Padamkan api dan hidangkan dengan nasi panas..



emoticon Jumpa lagi 


Wednesday, February 4, 2015

Asam Rebus Batang Keladi

Hari ni mula bekerja setelah KL cuti panjang selama 5 hari. Hmm.. seperti biasa chaos pun bermula hahaha. Semalam masa di kampung, mak lang saya bekalkan batang keladi 2 pokok untuk di bawa balik ke kl. Jadi apa lagi, kita buat asam rebus je la. ini antara lauk kegemaran saya. Dan ini juga first time acha, anak sulung saya makan keladi.. And yesss... she's love it!!! yeahhh.. mama happy

Saya gemar guna perencah ikan bilis. Anda bole juga guna perencah ikan selar or kembung atau udang pun bole. Terpulang pada tekak masing-masing ye. Jangan malu-malu untuk salin resepi ye

Bahan-bahan
2 pokok batang keladi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
8-10 tangkai cili kering (bubuh lebih kalau suka pedas)
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup ( atau 1 sudu kecil kunyit serbuk)
2-3 asam keping (bergantung pada saiz)
Garam

Siang batang keladi sebersihnya dan rebus dahulu dengan air garam sehingga sedikit lembut. Tos dan ketepikan. Kisar halus bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili kering dan belacan. Masukkan dalam periuk dan tambahkan air lebih kurang 1 1/2 cawan. Rebus sehingga mendidih dan masukkan asam keping dan batang keladi yang telah dicelur. Perasakan dengan garam. Bole tambahkan sedikit gula jika suka. Makan dengan nasi panas... wallllaaaaaa



emoticon

Monday, February 2, 2015

Cucur Udang Geragau dan Kisah Balik Kampung!!


Oklah hari ni kasi blanja satu resepi kegemaran saya, Cucur geragau. Tengah musim udang geragau.. banyak jual tepi jalan. so apa lagi, adun jadi cucur la. Sedap dan lemak. Bagi yang tak tau apa itu udang geragau, ia adalah udang yang halus dan selalunya digunakan untuk buat belacan dan cencalok. Udang yang fresh memang sedap.. lebih-lebih lagi buat cucur.

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
100 gm udang geragau
1 sudu cili serbuk
Sedikit garam
Air

Bancuh semua bahan dengan air. Pastikan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Pastika adunan boleh dibentuk dengan sudu. Agak-agak ye. Kemudian goreng dengan minyak panas. Hidang dengan cili sos ye..

Oklah nak story sikit, semalam selepas kelas taekwondo anak sulung, terus bergerak menuju ke Melaka. Sekali sekala melayan kerenah anak-anak. seronok.. dalam excited, tetiba keretaku meragam di tengah jalan.. ohhh.. first time duk tersadai di tepi highway. Selama ni hanya nampak orang je, kali ni kena pada diri sendiri pukul 12.30 tengahari pulak tu masa matahari tengah tegak kat kepala. Kereta tetiba mati sendiri dan tak bole start semula. Rasa nak menangis pun ada, dah la encik suami takde.. cuma kami 3 beranak je. Tengok muka anak pun kesian. Dah berpeluh-peluh menahan panas, yang si kecik pulak asik merengek kepanasan. Apalagi, nak tak nak kena la keluar dari kereta dan tunggu tepi divider dengan payung sebatang... saddiisssss.. 5 minit kemudian polis bantuan plus datang membantu. Mereka sangat baik dan siap assisst dari senawang hingga ke linggi.. Alhamdulillah kereta boleh bergerak semula tapi still kena cari workshop bila sampai rumah nenek kat Masjid Tanah. Dugaan sungguh, nasib baik takde apa-apa berlaku sepanjang kami duduk di tepi highway tu. Syukur pada Allah.. thank you PLUS.

Oklah lupakan citer sedih, hari ni pegi hantar Murtabak Cheese Frozen kat cikgu sekolah Sk Bachang. Mula-mula dia hanya order untuk diri sendiri, sekali buka order pada kawan terus jadi sampai 60 peket..hahaha Alhamdulillah rezeki.. Lepas antar murtabak, bawa anak-anak pergi Klebang nak rasa Coconut Shake yang femes tu. Sedap tapi anak kurang gemar. Mungkin manis sangat. Tp mak dia memang laju je menyedut.. hahahaha
nah belanja gambar satuuuuu
Pas cuci tekak kat klebang, kami ke pantai puteri a.k.a tanjung kling bawa anak main pasir.. Seronok tengok anak-anak enjoy, main buat istana pasir.. priceless moment.



Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)