drizzle with choc..yummy!! |
Ok donut ni atas permintaan my princess.. so mama pun mula la operasi menggoogle.. cari donut yg paling crispy and fluffy.. so terjumpa la satu blog ni here .. eden pun torai la.. resultnya.. pergh.. mmg best.. ala2 jco la donutnya.. cuma adunannya agak banyak utk kami berdua walaupun sy buat setengah adunan je.. maka selebihnya sy jadikan donut frozen.. senang, bila2 nak just goreng je.. hehehe
traditional way! |
Silalah salin ye..
Kaedah pertama
Bahan A
400gm tepung gandum
1 sudu besar yis segera
1/2 sudu kecil garam
300ml air suam
(satukan semua dan gaul sebati biarkan ia mengembang selama 1 setengah jam)
Bahan B
200gm tepung gandung
1/2 sudu kecil garam
60gm susu tepung
80gm gula kastor
1 biji telur
60gm shortening (sy pakai butter.. shortening habis)
Campurkan Bahan B dengan Bahan A yang telang diperam selama 1setengah jam. Uli sebati dan rehatkan 15 ke 20 minit. Kemudian Tumbuk keluarkan angin dan uli lg kemudian rehatkan selama 15 ke 20 minit. Setelah itu bentukkan donut ikut bentuk kesukaan dan biarkan dia naik dalam 10 ke 15 minit. Kemudian bolehlah digoreng siap dan dihias.. Makan la lepas tu..apa lagi..hehehehe
Kaedah yg kedua
Masukkan bahan A dalam breadmaker dan setkan dough.. selepas habis tempoh, campurkan dengan bahan B dan buat seperti di atas.
so soft!!! |
Frozen kan yang selbihnya.. goreng separuh masak dlu ye sblum difrozenkan.. baru tahan lama dan kekal rasa asli.. Ceewahhhh Selamat mencuba dan jgn salin je ye jd pekasam.. cubala..hehehe |
Salam,
ReplyDeletesaya dah berjaya buat donut!
jemput singgah di blog http://byrihahalim.blogspot.com/p/hasil-kerja.html
Saya sedia menerima tempahan jahit manik dan labuci