Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter (panaskan dengan 2 sudu besar minyak masak, kalau nak guna semua minyak masak juga boleh)
Garam
Air secukupnya hingga doh tidak melekat di tangan lepas di uli (letak sikit-sikit dulu ye)
Inti
5 biji kentang / keledek (campur pun boleh)
200gm daging / ayam
Daun sup cincang halus
Daun kari
2 biji telur rebus (pilihan ye kalau suka)
2 1/2 sudu besar serbuk kari ayam/daging (bancuh dengan sedikit air) (bahan tumis)
1 biji bawang besar cincang (bahan tumis)
2 ulas bawang putih cincang (bahan tumis)
Garam dan gula mengikut selera
Air
Cara
1. Campurkan semua bahan kulit kecuali garam dan air. Kacau bagi rata. Kemudian masukkan air dan garam sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang mudah dikelim dan dicanai.
2. Inti : Tumiskan semua bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan juga daun kari. Kemudian masukkan kentang/ keledek , ayam/daging dan air secukupnya. Masak hingga empuk dan masukkan daun sup yang dicincang.
3. Mula meng"karipap" inti dan kulit yang ada ye.. hahahah
4. Jika ingin buat frozen, goreng separuh masak karipap yang telah siap dan biarkan sejuk. Masukkan dalam freezer. Boleh tahan sehingga 2 bulan. Make sure api tidak besar semasa menggoreng ye.
Selamat ber"karipap"..
Cantik tak kelim ku? hahahah |
Yummehhhh |
Version goreng |
Version frozen |
Best of luck ye
No comments:
Post a Comment