Bole lah cuba. yang ni sy buat kosong je sbb nak cepat.. lagi sedap klau campur daun sup, bawang dan daging kisar. Rasa memang terangkat lebih-lebih lagi cicah sos cili.
Bahan-bahan
1 bungkus maggi kari (bole tukar jenama lain juga.. sy suka maggi hehehehe)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Perencah maggi (yang dalam bungkusan maggi tadi..)
Sedikit air
minyak untuk menggoreng
Mula-mula patah-patahkan mi maggi tadi supaya senang dibentuk menjadi cucur. Rebus hingga sedikit lembut. Toskan air. Kemudian campurkan dengan tepung gandum, telur dan serbuk perencah maggi. Gaulkan sehingga semua sebati. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit air sehingga adunan dapat dibentuk dengan sudu. tidak terlalu keras dan terlalu cair. Panaskan minyak dan goreng satu persatu hingga masak. Pastikan api tidak terlalu besar. Resepi ini tidak menggunakan garam kerana perencah maggi sudah sedia masin. Hidang panas-panas dengan sos cili.....sedapppppp
Fresh dari kuali.. berminyak-minyak lagi...hahaha |
No comments:
Post a Comment