Hari ni mula bekerja setelah KL cuti panjang selama 5 hari. Hmm.. seperti biasa chaos pun bermula hahaha. Semalam masa di kampung, mak lang saya bekalkan batang keladi 2 pokok untuk di bawa balik ke kl. Jadi apa lagi, kita buat asam rebus je la. ini antara lauk kegemaran saya. Dan ini juga first time acha, anak sulung saya makan keladi.. And yesss... she's love it!!! yeahhh.. mama happy
Saya gemar guna perencah ikan bilis. Anda bole juga guna perencah ikan selar or kembung atau udang pun bole. Terpulang pada tekak masing-masing ye. Jangan malu-malu untuk salin resepi ye
Bahan-bahan
2 pokok batang keladi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
8-10 tangkai cili kering (bubuh lebih kalau suka pedas)
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup ( atau 1 sudu kecil kunyit serbuk)
2-3 asam keping (bergantung pada saiz)
Garam
Siang batang keladi sebersihnya dan rebus dahulu dengan air garam sehingga sedikit lembut. Tos dan ketepikan. Kisar halus bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili kering dan belacan. Masukkan dalam periuk dan tambahkan air lebih kurang 1 1/2 cawan. Rebus sehingga mendidih dan masukkan asam keping dan batang keladi yang telah dicelur. Perasakan dengan garam. Bole tambahkan sedikit gula jika suka. Makan dengan nasi panas... wallllaaaaaa
Welcome to my humble page.. Here I'm sharing my recipes, experiences, tips and knowledges about food. If you interested at my products, please do not hesitate to leave your order here.. Indulge yourself with one of my specialties~ Foods, cakes and cookies..Stay update!!
Wednesday, February 4, 2015
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Followers
Labels
beef
(8)
bouquet
(3)
bread
(3)
cake
(14)
cake pop
(10)
character
(2)
chicken
(7)
chitchat
(7)
cookies
(4)
cupcake
(11)
dessert
(4)
edible image
(1)
egg
(2)
fish
(5)
fondant
(2)
fried
(6)
fruit
(5)
kuih
(2)
lamb
(2)
mee
(3)
mini cake
(1)
muffin
(2)
pasta
(2)
pastry
(1)
promo
(5)
rice
(5)
sambal
(8)
seafood
(12)
sirih junjung
(1)
soup
(3)
tart
(7)
tea break
(2)
veggie
(9)
No comments:
Post a Comment