Resepi hari ni slalu juga saya masak di rumah. Sebab saya anak beranak memang suka makan seafood especially udang. Udang sedap di masak dengan buah-buahan sama ada nenas atau pun mangga. Dapat rasa kemanisan udang dengan kemasaman buah.. mmmmm.. yummy. Oklah ini resepi nya..
Bahan-bahan
500gm udang sederhana (siang dan bersihkan)
Separuh biji nenas dipotong nipis
1 biji bawang besar (kisar halus)
2 ulas bawang putih (kisar halus)
3 sudu rempah kari ikan / udang
Minyak untuk menumis
1 cawan santan
1 sudu kecil asam jawa Adabi (agak-agak kalau pakai asam jawa yang ada biji, sebab ia cair bila di campur air)
Tumis bawang besar dan bawang putih yang dikisar bersama dengan rempah kari. Masukkan garam semasa menumis lagi sedap. Minyak biar lebih sikit supaya rempah masak dan garing secukupnya. Tumis hingga naik bau. Kemudia masukkan asam jawa dan udang. Gaul rata dan masukkan air dan nenas. Masak hingga nenas empuk. Kemudian masukkan santan. Reneh selama lebih kurang 3 to 4 minit. Padamkan api dan hidangkan dengan nasi panas..
Jumpa lagi
udang & nenas.gabungan mantap !!
ReplyDelete