Pernah makan buah kuini tak? Rasanya seakan mangga, tapi mempunyai bau yang unik dan harum. Sedikit bersabut teksturnya, jika masak sangat manis rasanya. Depan rumah arwah mak, ada tanam sebatang pokok ni. Berbuah setahun sekali. Kalau ikut petua orang tua, buah kuini jangan buat sambal belacan nanti buah berulat. Tp takpe sebab buah ni saya beli, bukan pokok sendiri..ekekeke..
Cili Merah 4 biji
Cili padi 5 biji
Belacan
Garam
Kuini 1 biji
Bakar belacan sampai wangi. Tumbuk belacan, cili merah, cili padi, garam dan sedikit hirisan buah kuini. Jangan habiskan. Tumbuk sampai lumat (kalau malas, masuk blender kering mcm saya..ekekeke). Kemudian hiris baki buah kuini dan hidang bersama sambal.
Welcome to my humble page.. Here I'm sharing my recipes, experiences, tips and knowledges about food. If you interested at my products, please do not hesitate to leave your order here.. Indulge yourself with one of my specialties~ Foods, cakes and cookies..Stay update!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Followers
Labels
beef
(8)
bouquet
(3)
bread
(3)
cake
(14)
cake pop
(10)
character
(2)
chicken
(7)
chitchat
(7)
cookies
(4)
cupcake
(11)
dessert
(4)
edible image
(1)
egg
(2)
fish
(5)
fondant
(2)
fried
(6)
fruit
(5)
kuih
(2)
lamb
(2)
mee
(3)
mini cake
(1)
muffin
(2)
pasta
(2)
pastry
(1)
promo
(5)
rice
(5)
sambal
(8)
seafood
(12)
sirih junjung
(1)
soup
(3)
tart
(7)
tea break
(2)
veggie
(9)
salam pekenalan...sedap woooo sambal nga kuini mkn cam ni..fuuhhhhh
ReplyDeletesalam... mmg sedap..mak mentua lintas pun x prasan ekekeke...
ReplyDelete