Lepas habis baking tadi.. still ada mood nak baking lagi. Rasa macam nak menge"tat" plak.. hikkss.. lain macam plak bunyi dia. Masa raya ari tu tak puas makan tat, kbetulan inti mmg ada. Makan tat memang mengasyikkan.. tau-tau dah setengah balang..ahakss. My husband tak suka, tp si kecik ni pun taste mcm saya, sgt suka tat nenas. Resepi ni dari mak lang saya.. dia punye tat mmg tak leh lawan (ikut tekak saya la..hahah)
Ni dpt dlm 50 pcs..
Inti
1 bij nenas
2 helai daun pandan
2-3 cawan gula (ikut selera klau tak suka manis kurangkan, klau suka manis tambah)
Esen Vanilla
Parut nenas dan tapis (tak mau air masamnye, tp jgn perah, just tapis) Masukkan dalam kuali atau periuk, masukkan gula, daun pandan dan esen vanilla. Masak inti sampai pekat. Ketepikan.
Tart
250gm Butter
1 biji telur kuning
Tepung gandum
1 sudu gula
1 sudu kecil vanillin atau esen vanilla pun bole
Pukul butter dgn gula sekejap. Masukkan telur dan pukul lagi. Jgn terlalu lama. Masukkan tepung dan vanillin. Saya tak letak sukatan tepung sebab saya masukkan tepung dalam adunan hingga adunan tak melekit dan bole dibentuk. Gula memang sikit sebab inti dah manis. Terap ikut acuan dan letak inti. Bakar 170degree selama 10-15 minit.
Peace~
Welcome to my humble page.. Here I'm sharing my recipes, experiences, tips and knowledges about food. If you interested at my products, please do not hesitate to leave your order here.. Indulge yourself with one of my specialties~ Foods, cakes and cookies..Stay update!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Followers
Labels
beef
(8)
bouquet
(3)
bread
(3)
cake
(14)
cake pop
(10)
character
(2)
chicken
(7)
chitchat
(7)
cookies
(4)
cupcake
(11)
dessert
(4)
edible image
(1)
egg
(2)
fish
(5)
fondant
(2)
fried
(6)
fruit
(5)
kuih
(2)
lamb
(2)
mee
(3)
mini cake
(1)
muffin
(2)
pasta
(2)
pastry
(1)
promo
(5)
rice
(5)
sambal
(8)
seafood
(12)
sirih junjung
(1)
soup
(3)
tart
(7)
tea break
(2)
veggie
(9)
No comments:
Post a Comment