Tuesday, February 1, 2011

Nasi Tomato Vs Lauk Pauknye...

Salam cuti wilayah...haha..sy ni hari-hari cuti, so bila cuti public mcm ni tak rasa apa pun... before tu nak cakap takziah bagi negeri johor dan pahang yang teruk dilanda banjir... nasib baik rumah ku di johor takde apa2.. Kat Shah Alam ni pun hari-hari hujan terutamanya hari Ahad kelmarin..hujan dari pagi sampai malam.. non stop. Kejap lebat, kejap renyai.. cuaca pun sejuk la sangat sampai lantai rumah pijak pun rasa mcm air batu..huhuu. Okla.. menu ari ni request dari sahabat sy yang ada kat rumah sempena hari lahir buah hatinye.. so masak nasi tomato hari ni dgn kek... hmm... kek apa? haaa....tunggguuuuuu..haha.. Nasi tomato ni mmg faveret sy dan juga adik-beradik sy. Arwah mak memang ratu nasi tomato.. x leh lawan dia punye walaupun resepi sama.. maybe air tangan ibu tu lain macam sikit auranye.. so intai-intai la resepi ye.. mana tau tergerak hati nak mencuba...:)

Nasi Tomato
500gm beras
150 ml susu cair
Air (sama sukatan dengan beras) lebih kurang 3 1/2 cawan
4 sudu besar tomato puri
Daun Pandan
Rempah 4 sekawan (pelaga, cengkih, kayu manis dan bunga lawang)
Minyak sapi
Garam secukup rasa


Bahan Kisar
1 1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Panaskan 2 sudu minyak sapi dengan 2 sudu minyak masak. Tumis rempah 4 sekawan bersama dengan daun pandan hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan garing. Kemudian masukkan air, garam dan tomato puri. Biar hingga air mendidih, kemudian masukkan susu dan beras. Kacau rata dan biar hingga mendidih. Kemudian tanak nasi seperti biasa dalam rice cooker. Hidang bersama lauk sampingan.

Ayam Masak Merah
1/2 ekor ayam (goreng dengan kunyit dan garam)
4 sudu besar tomato puri
100ml susu cair
Rempah 4 sekawan (pelaga, cengkih, kayu manis dan bunga lawang)
Minyak sapi
Air dan Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
1 1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar serbuk cili atau 6-8 tangkai cili kering

Panaskan 2 sudu minyak sapi dengan 2 sudu minyak masak. Tumis rempah 4 sekawan dan masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan terbit minyak. Kemudian masukkan tomato puri dan jika terlalu pekat, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebati. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan susu cair dan masak hinga kuah sedikit kering. Hidangkan~


Kurma Kambing
300gm daging kambing
1 cawan santan
1 pkt rempah kurma
1 biji kentang
Rempah 4 sekawan
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang serai

Tumis bahan kisar dan rempah 4 sekawan dengan minyak hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan daging kambing dan gaul sebati. Kemudian masukkan air lebih kurang 2 cawan. Masak daging hingga empuk, kemudian masukkan kentang dan santan. Perasakan dengan garam. Siap!


Acar Timun
1 batang timun
1 batang lobak merah
1 cawan air masak
4 sudu besar cuka
5 sudu besar gula
1 sudu besar garam

Hiris halus dan memanjang timun dan lobak. Kemudian satukan dengan bahan-bahan lain dan perap semalaman. Lagi lama, lagi sedap :)

Jemputla makan ye~

3 comments:

  1. Saya dh try.. sedap sgt.. tq for sharing this recipe..

    ReplyDelete
  2. SELAMAT TAHUN BARU 2014..
    Informasi yang sangat BERMANFAAT..
    Terima kasih..
    Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
    ==============================

    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
    ~
    ..Bukan SULAP bukan SIHIR
    Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
    ~
    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
    paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
    murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
    Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
    BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
    ~
    Anda akan mendapatkan :
    -. Gerobak
    -. Peralatan masak bakar
    -. Peralatan masak goreng
    -. Kompor, tabung gas & regulatornya
    -. Brosur
    -. Spanduk
    -. Poster
    -. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
    -. Kaos
    -. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
    ~
    Materi inti Training Pelayanan :
    -. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
    -. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
    ~
    Silakan kunjungi web kami:
    ~
    www.tulanglunakgerobakan.com
    ~
    atau :
    Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
    08561070103 (Indosat)
    081806396669 (XL)
    021-94946600 (esia)
    021-70264774 (Flexi)
    Kantor: 021-4759274
    PIN BB : 28C97C54
    email : bumi.amrita@ymail.com
    ~
    & dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
    Menu-menu andalan kami adalah :
    1. Ayam Bakar Tulang Lunak
    2. Ayam Goreng Tulang Lunak
    3. Pepes Ayam Tulang Lunak
    4. PepesCeker Tulang Lunak
    5. Bebek Bakar & Goreng
    ~
    Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
    - Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
    - ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
    dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
    ~
    Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
    1. Program Dalam Kota
    2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
    Terdiri :
    -. Paket Usaha Standar
    -. Mesin Presto
    -. Training Produksi
    Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
    Info lebih lanjut bisa dilihat di :
    http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
    ~
    Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
    4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
    2 pepes ayam tulang lunak
    2 pepes ceker ayam tulang lunak
    2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
    1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
    ~
    Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
    & calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
    ~
    Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
    ~
    SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
    ~
    ~

    ReplyDelete

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)