Thursday, August 22, 2013

Butter Cookies yang sangat sedap!!!!!

Assalammualaikum.. salam 1M.. hari ni mood agak ke laut sbb terlupa kat mana letak duit raya anak2.. huhu klau hilang u, agak banyak gak la.. mana ntah den letakkan hari tu.. kononnya nak sembunyikan takut kena curi ngan orang.. last2 sendiri lupa kat mana tempat sembunyi..hahaha

Semalam, anak sulung sy Arissa balik dari tadika request "mama, teacher suruh bawa kuih raya dgn kek.." ahhh sudah.. biskut raya dah habis kat umah ni..hehe.. kena la bakar yg baru.. buat yg simple je la.. Resepi kek kita share esok la ye..

So now ni, nak share resepi biskut butter yang sgt sedappppp.. seriously.. its crunchy tp melt in my mouth (not in the hand ok..LOL) Resepi dapat dari Kak Fida my resepi.. TQ for lovely resepi. :) Meh kita share kat sini ye..




Butter Cookies

125 gm butter
45 g gula aising (sy kurangkan jd 30g sbb pada tekak sy manis sgt hehehe)
140 gm tepung gandum
1/4 sk baking powder
1 sk vanilla esen
(sy doublekan adunan sbb nak pakai satu buku butter..senang)

Putar butter ngan gula aising hingga putih. Masukkan tepung dan baking sedikit demi sedikit hingga sebati semua. Masukkan vanilla esen skali. Rehatkan doh sebentar dalam peti ais selama 15-30 minit. Kemudian bentukkan adunan ikut kesukaan masing. (doh agak lembik ye) bole juga dipaipkan.. tp sy jenis orang pemalas.. so kepal2 and drop2 je la..hahaha.. hiaskan ikut kesukaan masing2.. mcm contoh sy buat satu dengan choc chip, satu lg dengan badam.. Drizzle ngan coklat.. Sedappppp!

**Resepi ni tak pakai telur ye.. tp mmg sedap dan senang


9 comments:

  1. Salam. Nak tanya, nak bakar suhu berapa n berapa minit? Thanks!~ :)

    ReplyDelete
  2. Salam. Nak tanya, nak bakar suhu berapa n berapa minit? Thanks!~ :)

    ReplyDelete
  3. memang sedap resepi ni..dah try dah
    http://mummyayu.blogspot.com/2016/12/resepi-butter-cookies-senang-sedap.html

    ReplyDelete
  4. Boleh tak ganti kan butter dengan marjerin??

    ReplyDelete
  5. bole aje gantikan cuma kualiti lemaknya kurang sikit :)

    ReplyDelete
  6. Gula ising ganti gula biasa boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. We need gula aising sbb ada kandungan cornstarch dlm tu.

      Delete

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)