Tuesday, May 8, 2012

Roti Naik dan Koleksi Gambar Kek :)

Salam Malaysia... huwarrgghhhhh.... bersarang nya blog ku... lama giler x tgk dan update. Kesian visitor2 yg dtg.. balik2 tgk post yg sama... huhuhu... sejak jadi pegawai sukan di Kolej ni... masa saya tak menentu... kerana keletihan akibat beban kerja kat pejabat dan padang... sy dah tak punya masa nak mengadap komputer lebih dari satu jam.. Hari ni saja2 jengah... kesian pulak tgk blog ni... spend la jugak masa nak update.

Masalahnya bukan spend masa untuk pikir apa nak taip untuk update je, tapi spend masa nak edit gmbar lagi (klau x gambar kena curi... hikkkss.. ada ke org nak curi gmbar aku?? prasan...hahahaha).. apa pun sy cuba la merajinkan diri untuk update skali skala...

Sepanjang sy menyepikan diri ni.. terdapat juga banyak tempahan dan rajin juga la sy memasak.. ada setengah yang sy ambik gambar.. ada yg tidak... kebetulan minggu lepas sy ada  tempahan kek yg besar.. so skali skala letak la gmbar yg banyak dalam koleksi sy ni buat tatapan umum.

Ahad lepas.. mood rajin memasak pun ada.. 1st time dalam seumur hidup, sy buat roti... yeahh roti ku jadi.. Naik dgn cantik dan lembut serta gebussss.. confirm jatuh berdebush bila makan...hahahaha.. perasan je dari tadi.. sy sertakan skali resepi kat sini ye... Yg ni sy dapat dari blog senior memasak.. CMG Resepi dari blog dia mmg best2.. smua nya menjadi... klau tak jadi tu.. mmg salah sendiri yek...hahahaha. Roti naik merupakan childhood punya makanan. Dlu2 arwah mak selalu tempah dari kawan dia pagi2 untuk sarapan.. sgt sedap... makan panas2 atau cicah dgn kopi.. perghh.. terbaikkk!

Oklah layan gambar dlu.. pastu baru resepi k... Enjoyyyy~

Kek Choc With Barbie Edible Image (besar woo kek ni..) lebih kurang 5 kg.. hehe


Fancy Cookies (shomell kan...)


Pavlova (ter'brown' sikit...)


Kek Karamel (yg ni mmg gerenti sgt sedap....mmmmm... teringat2 plak kat ofis ni...huhu)


Kek Marble (Old time faveret...)


Engagement fondant cake (Congrates sis Halizawati)


Choc Moist Cuppies with Choc Cream Cheese (best!!)


Pecan Carrot Cake with Cream Cheese (nyum..nyum)


Fondant Wedding Cake (Pink Roses)
Thanx kak Teena


Peacock Fondant Cake (Fruit cake)
Thanx Trish


2 Tiers Fondant Cake
Thanx Ieka


Blue Theme Cuppies
Thanx Ila


Cute Roses Cuppies
Thanx Madhir and Wife


Sweet Pink Cuppies
Thanx CT


Pink Rose Cuppies
Thanx S Noor



Roti Naik Johor




(sumber resepi Dapur Tanpa Sempadan)

400 g tepung roti
100 g tepung gandum
250 ml air
50 g susu tepung
180 g gula perang (brown sugar)
100 g mentega / marjerin
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning

  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal dan tak melekat di tangan. Bulat2 kan doh dan biar selama 45 minit atau hingga doh naik.
  2. Setelah doh naik, bahagikan doh kepada bulat2 kecil yang sama saiz (sbb sy malas, sy buat bulat2 besar...hahahaha.. gemuk je roti ku..) susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.... Layannnzzzz

Okla.. semoga kita panjang umur dan berjumpa lagi di alam maya ni.. thanx for the support... Datangla bila2 masa ye... tatatatatata... As Salam~


1 comment:

  1. SELAMAT TAHUN BARU 2014..
    Informasi yang sangat BERMANFAAT..
    Terima kasih..
    Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
    ==============================

    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
    ~
    ..Bukan SULAP bukan SIHIR
    Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
    ~
    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
    paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
    murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
    Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
    BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
    ~
    Anda akan mendapatkan :
    -. Gerobak
    -. Peralatan masak bakar
    -. Peralatan masak goreng
    -. Kompor, tabung gas & regulatornya
    -. Brosur
    -. Spanduk
    -. Poster
    -. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
    -. Kaos
    -. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
    ~
    Materi inti Training Pelayanan :
    -. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
    -. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
    -. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
    ~
    Silakan kunjungi web kami:
    ~
    www.tulanglunakgerobakan.com
    ~
    atau :
    Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
    08561070103 (Indosat)
    081806396669 (XL)
    021-94946600 (esia)
    021-70264774 (Flexi)
    Kantor: 021-4759274
    PIN BB : 28C97C54
    email : bumi.amrita@ymail.com
    ~
    & dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
    Menu-menu andalan kami adalah :
    1. Ayam Bakar Tulang Lunak
    2. Ayam Goreng Tulang Lunak
    3. Pepes Ayam Tulang Lunak
    4. PepesCeker Tulang Lunak
    5. Bebek Bakar & Goreng
    ~
    Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
    - Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
    - ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
    dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
    ~
    Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
    1. Program Dalam Kota
    2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
    Terdiri :
    -. Paket Usaha Standar
    -. Mesin Presto
    -. Training Produksi
    Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
    Info lebih lanjut bisa dilihat di :
    http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
    ~
    Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
    4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
    2 pepes ayam tulang lunak
    2 pepes ceker ayam tulang lunak
    2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
    1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
    ~
    Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
    & calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
    ~
    Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
    ~
    SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
    ~
    ~

    ReplyDelete

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)