Wednesday, August 21, 2013

Udang Galah Masak Tempoyak

Assalammualaikum smua.. apa la nak jd dgn blog sy ni... haha.. bukan stakat bersawang je tp mcm hidup segan dan mati x mau je.. masih mencari kekuatan dan kerajinan untuk berblog. Klau ada, ada la ye.. sblum tu nak bgtau.. sy dah pun selamat melahirkan baby boy pada April lepas (giler lama.. baru announce hahaha) Alhamdulillah..sihat baby, sihat mama.. dan makin bertambah malas nak tulis lama2 kat pc hehehe.. Hari ni pulak tetiba rasa rindu.

Semalam terlebih rajin, so memasak la kita.. nasib baik baby x meragam.. tido je lepas balik dr umah pengasuh.. Klau ikut resepi turun temurun, nenek guna ikan bilis.. tp sy gantikan dgn udang galah.. mmmm sedapnya tak terkata..(sbb sy mmg hantu udang hehehe)

Klau ada kelapangan, cubalah ye.. Insya Allah jadi..




Udang Galah Masak Tempoyak

Udang Galah 10 ekor
Jantung pisang (1 biji sederhana) hiris halus
Pucuk Ubi (hiris halus)
Serai 1 batang (hiris halus)
Daun Kunyit 1 helai (hiris halus)
Petai (potong kasar)
Tempoyak (ikut kepekatan yg disukai - sy pakai 2 senduk)
Santan 1 cawan

Bahan Kisar
Cili Padi 15-20 biji (ikut tahap masing2 ye..)
Bawang besar 1 biji
Kunyit hidup 1 inci

Masukkan bahan kisar dalam periuk dan renehkan hingga mendidih.. kemudian masukkan pucuk ubi dan jantung pisang dan rebus hingga lembut. Setelah lembut, masukkan bahan hirisan yang lain seperti petai, daun kunyit dan serai. Kemudian masukkan tempoyak. Perasakan dengan garam dan gula (lauk ni sedikit manis dan pedas ye). Akhir skali, masukkan udang dan diikuti dgn santan. Masak sehingga pekat sedikit. Sedia dihidang~


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)