Monday, February 17, 2014

Donut

As Salam.. baru berkesempatan nak taip blog. Buat donut ni hari ahad lepas tp disebabkan 'kerajinan' yang terlampau, baru hari ni dapat post kat sini resepi. Sorry ye kengkawan Bright yellow Kao


drizzle with choc..yummy!!


Ok donut ni atas permintaan my princess.. so mama pun mula la operasi menggoogle.. cari donut yg paling crispy and fluffy.. so terjumpa la satu blog ni here .. eden pun torai la.. resultnya.. pergh.. mmg best.. ala2 jco la donutnya.. cuma adunannya agak banyak utk kami berdua walaupun sy buat setengah adunan je.. maka selebihnya sy jadikan donut frozen.. senang, bila2 nak just goreng je.. hehehe




traditional way!

Silalah salin ye..
Kaedah pertama
Bahan A
400gm tepung gandum
1 sudu besar yis segera
1/2 sudu kecil garam
300ml air suam
(satukan semua dan gaul sebati biarkan ia mengembang selama 1 setengah jam)

Bahan B
200gm tepung gandung
1/2 sudu kecil garam
60gm susu tepung
80gm gula kastor
1 biji telur
60gm shortening (sy pakai butter.. shortening habis)

Campurkan Bahan B dengan Bahan A yang telang diperam selama 1setengah jam. Uli sebati dan rehatkan 15 ke 20 minit. Kemudian Tumbuk keluarkan angin dan uli lg kemudian rehatkan selama 15 ke 20 minit. Setelah itu bentukkan donut ikut bentuk kesukaan dan biarkan dia naik dalam 10 ke 15 minit. Kemudian bolehlah digoreng siap dan dihias.. Makan la lepas tu..apa lagi..hehehehe
smiley

Kaedah yg kedua
Masukkan bahan A dalam breadmaker dan setkan dough.. selepas habis tempoh, campurkan dengan bahan B dan buat seperti di atas.

so soft!!!


Frozen kan yang selbihnya.. goreng separuh masak dlu ye sblum difrozenkan.. baru tahan lama dan kekal rasa asli.. Ceewahhhhsmiley

Selamat mencuba dan jgn salin je ye jd pekasam.. cubala..hehehe







2 comments:

  1. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete
  2. Salam,

    saya dah berjaya buat donut!

    jemput singgah di blog http://byrihahalim.blogspot.com/p/hasil-kerja.html

    Saya sedia menerima tempahan jahit manik dan labuci

    ReplyDelete

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)