Wednesday, January 28, 2015

Karipap Sedap

As Salam.. mood nak berkaripap pula. hahaha.. lepas kena sound dengan anak "mama ni asik buat kek je, buat la karipap.. kakak kan suka makan karipap". Okey anak, baru mama perasan mama tak pernah langsung buat karipap sebelum ni. Kena la start meng'google' mencari resepi yang mudah dan sedap. So terjumpa la di sini . Memang sedap giler inti karipap ni, and kulitnya juga rapuh dan garing. Bolehlah kawan-kawan mencuba ye

Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin/butter (panaskan dengan 2 sudu besar minyak masak, kalau nak guna semua minyak masak juga boleh)
Garam
Air secukupnya hingga doh tidak melekat di tangan lepas di uli (letak sikit-sikit dulu ye)

Inti
5 biji kentang / keledek (campur pun boleh)
200gm daging / ayam
Daun sup cincang halus
Daun kari
2 biji telur rebus (pilihan ye kalau suka)
2 1/2 sudu besar serbuk kari ayam/daging (bancuh dengan sedikit air) (bahan tumis)
1 biji bawang besar cincang (bahan tumis)
2 ulas bawang putih cincang (bahan tumis)
Garam dan gula mengikut selera
Air

Cara
1. Campurkan semua bahan kulit kecuali garam dan air. Kacau bagi rata. Kemudian masukkan air dan garam sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang mudah dikelim dan dicanai.
2. Inti : Tumiskan semua bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan juga daun kari. Kemudian masukkan kentang/ keledek , ayam/daging dan air secukupnya. Masak hingga empuk dan masukkan daun sup yang dicincang.
3. Mula meng"karipap" inti dan kulit yang ada ye.. hahahah
4. Jika ingin buat frozen, goreng separuh masak karipap yang telah siap dan biarkan sejuk. Masukkan dalam freezer. Boleh tahan sehingga 2 bulan. Make sure api tidak besar semasa menggoreng ye.

Selamat ber"karipap"..

Cantik tak kelim ku? hahahah

Yummehhhh

Version goreng

Version frozen


Best of luck ye emoticon



No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)