Saturday, January 31, 2015

Fettuccine Bolognese yang mudah

Hari ni mula la cuti yang sikit panjang untuk warga kl. Yeahhhhhh!! So ari ni anak dara ni x nak makan nasi plak. So apalagi, mcm biasa masak mee la jawabnya. Klau mee kuning atau bihun dia kurengg sikit tp klau masak pasta, makan hingga menjilat pinggan.. hahaha

Ok lah, bg yang terer masak pasta tgk dan baca la ye.. resepi ni utk beginner bukan advance chef ye.. janji anak-anak suka makan air tangan kita udahhh ye tak.. harap dapat membantu bg mereka yg baru nk berjinak-jinak dgn dunia masakan.


Bahan-bahan
1 bungkus fettuccine  (spageti pun bole.. stok sy abis plak)
200gm daging cincang (ayam pun ok, ikut selera)
Bawang putih 2 ulas - cincang
Bawang besar 1 biji (sederhana besar - cincang)
1 botol sos prego ( sy guna tomato dan cendawan)
1 biji tomato (dadu kecil)
2 batang sosej (dadu kecil)
1 btg carrot (dadu kecil)
1 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam

Mula-mula rebus fettuccine dulu hingga lembut dan asingkan tepi. Tumis bawang putih dan bawang besar yang dicincang td hingga naik bau. Kemudian masukkan daging kisar dan masak sekejap. Masukkan carrot, tomato dan sosej dan gaul rata. Setelah nampak semua sebati, masukkan sos prego dan tambah 1 cawan air agar kuah tidak terlalu pekat. Tambah garam jika perlu (ikut selera ye sbb pada sos tu dah ada garam tp sy tambah juga sbb lepas letak air rasa macam tawar pula.. hehehe sy mmg kuat masin). Masak kuah atas api sederhana lebih kurang 3 to 4 minit. Hidangkan dengan fettuccine td dan taburkan sedikit parmesan cheeae untuk rasa yang lebih kick.. hahaha poyo tak 👅

Selamat menjamu selera. Esok hingga selasa off memasak.. nak balik kampung ..yeahhhhhhhhhh


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)