Saya gemar guna perencah ikan bilis. Anda bole juga guna perencah ikan selar or kembung atau udang pun bole. Terpulang pada tekak masing-masing ye. Jangan malu-malu untuk salin resepi ye
Bahan-bahan
2 pokok batang keladi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
8-10 tangkai cili kering (bubuh lebih kalau suka pedas)
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup ( atau 1 sudu kecil kunyit serbuk)
2-3 asam keping (bergantung pada saiz)
Garam
Siang batang keladi sebersihnya dan rebus dahulu dengan air garam sehingga sedikit lembut. Tos dan ketepikan. Kisar halus bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili kering dan belacan. Masukkan dalam periuk dan tambahkan air lebih kurang 1 1/2 cawan. Rebus sehingga mendidih dan masukkan asam keping dan batang keladi yang telah dicelur. Perasakan dengan garam. Bole tambahkan sedikit gula jika suka. Makan dengan nasi panas... wallllaaaaaa

No comments:
Post a Comment