Friday, December 3, 2010

Kerabu Sotong, Mangga dan Epal Hijau

Menu kedua ni ala-ala mcm orang mengandung plak.. ngidam-ngidam gitu (takde maknanye..) penuh ngan rasa masam dan sedap, ngeh ngeh ngeh... kerangupan epal hijau, kewangian mangga dan kelembutan sotong (awww..) pergh..kena lak dengan lauk masak lemak cili api tadi. Berpeluh ketiak.. ewwww.. hahaha..

Oklah.. merapu lak den.. silala salin kalau berkenan ye..


Sotong 4 ekor
Mangga Muda 1biji
Epal Hijau 1 biji
2 sudu air panas
1 sudu gula
1/2 sudu garam
3 biji limau kasturi atau 2 biji limau nipis
Serai 1 batang
Bawang Merah 2 biji
Cili padi 2 biji

Celur sotong dalam 1 minit dalam air panas (jangan lama, nanti liat). Parut atau hiris mangga dan epal hijau. Hiris bawang, cili padi dan serai. Campurkan semua bahan hirisan dengan sotong. Untuk dressingnye (cewahh).. Campurkan air panas, gula, garam dan perahan limau, kacau hingga larut semua dan curahkan atas hirisan tadi. Gaul sebati dan Jemputla makan ye.. ngeeee..

pssst.. saje tak letak udang kering or berbagai yang lain sebab nak kekalkan rasa manis sotong tu.. klau suka bole la tambah ye. Sedap juga kalau tambah hirisan daun limau purut..

No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)