Thursday, January 6, 2011

Asam Pedas Pari Dengan Belimbing Buluh

Salam semua... hari ni sesi mengemas rumah dan mengabiskan stok..haha.. sok nak pi bercuti kat Perak lg.. Hari ni kita basuh dua bakul baju, haha dah mcm kedai dobi rumahku.. maklumlah.. minggu ni busy sikit kat dapur. Rumah pun dah mcm kapal karam..hahaha.. banyak harta karun ko.. ok la.. mengarut je lebey.. ari ni masak menu lengkap ckit sebab ari ni baru rasa lapang, 2 ari tak masak.. makan kat kedai je.. Orang selatan mmg tak leh berpisah dgn asam pedas..kena plak dgn cencaluk, mak mentua lalu pun tak toleh dah.. :D

ok tu menu lengkap ari ni.. sup telur dgn kubis, asam pedas ikan pari dn cencaluk... ada ikan goreng tp tak masuk dlm gmbr.. lupa la.. hahaha



Ikan Pari 5-6 keping
Belimbing buluh
Air asam jawa
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
10-15 cili kering
1 sudu belacan

Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Minyak biar banyak ye lebih kurang 4-5 sudu. Setelah wangi, masukkan air (lebih kurang secawan), garam dan ikan pari. Didihkan kemudian masukkan air asam jawa (sy masuk satu sudu je sbb belimbing dh masam) dan belimbing buluh. Reneh hingga masak dan kemudian hidang dengan nasi panas-panas....



Cencaluk tak payah la resepi.. sonang jo.. hiris bawang, cili padi kemudian perah limau... perghhh.. br lpas makan td. tgk cencaluk ni rasa lapar balik pulak...huhuu


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)