Tuesday, January 4, 2011

Sambal Goreng Jawa Selangor

Salam pembuka kata.. letihnye.. sbnrnya ni lauk semlm tp semalam tak larat nak buka lappy sbb keletihan sgt. Maklumlah skolah dh mula (mcm ada anak skolah..hahaha) projek skolah pun bermula.. tu yg letih sgt mem 'baking'. Sambal goreng jawa klau ikut resepi asal dr makcik sy guna udang, tp udang takde maka belasah apa yg ada haha.. bak kata P Ramlee.. hari-hari makan hati.. hehe

Sambal ni faveret saya, dalam sebulan mesti paling kurang dua kali masak lauk ni sebab saya suka ratah mcm tu je.. Rasa manis2 pedas.. Check it out kay..



Hati lembu 200gm atau Udang 300gm
Tauhu 1 keping (potong dadu dan goreng)
Tempe 1 keping besar (potong dadu dan goreng)
Kentang 2 biji (hiris dan goreng)
Suhun
Tauhu Kering
Kicap Manis 4 sudu
Garam secukup rasa

Bahan Hiris
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
2 biji cili kering

Tumis bahan hiris sampai naik bau, kemudian masukkan hati dan sedikit air (lebih kurang sesenduk). Masukkan garam dan kacau sebentar dan masukkan kicap. Setelah mendidih, masukkan bahan goreng lain dan suhun serta tahu kering yang telah direndam dahulu.. Kacau hingga kering dan siap.. :)

No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)