Sunday, January 2, 2011

Masak Lemak Cili Api Ikan Merah dgn Belimbing Buluh

Kjap je dah masuk hari ke dua dalam tahun 2011.. tup tup dah nak masuk 2012 plak.. masa berlalu tanpa disedari kan.. hmm.. Okla, ari ni saya masak lauk air mata..hahaha.. sbb bile makan confom keluar air mata (sbb pedas sgt) Bukan terlebih cili, tp cili ni amik dr kebun mak lang.. mmg pedas giler rupenye.. mana la kita tau...huhuu slalu standard bubuh dlm 5-8 biji cili api, biasa je rasanya.. kali ni, masa masak dh terasa pedas bila asik bersin kat dapur. Dia punya kaw sampai berpeluh makan... haishh.. layan la resepi ni ye.. sedap mmg sedap, tp sy ni tak kuat pedas.. jd makan pun kurg la.. klau dapat kat adik bongsu sy, pedas mcm ni pun dia bole hirup kuahnye..haruuuuu



Ikan Merah 2-3 potong (klau nak masak seekor, gandakan bahan-bahan lain k..)
Belimbing buluh 8-10 biji
Serai 1 batang (ketuk)
Santan 1 cawan
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
6-8 biji cili padi (ikut selera)
1 inci kunyit


Masukkan bahan kisar dan serai dengan 1 cawan air dalam periuk. Masukkan garam dan biar hingga mendidih. Bila mendidih, masukkan ikan dan biar hingga empuk. Masukkan santan dan belimbing buluh. Rasa garam, klau kurang tambahla ye.. Bila masak, tutup api dan hidang.. Selamat menjamu selera~


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)