Saturday, November 20, 2010

Ayam Bali

Ayam Bali ni tak tau la betul ke asal dari Bali.. hehehe.. yang pasti saya sangat sukakannye... resepi arwah mak... Hari ni masak satu lauk je sebab minggu mengemas rumah. Tak larat nak masak banyak-banyak lauk. Yang buat penat si kecik ni la, kita kemas dalam bilik, dia kemas kat luar.. bila kita keluar, dia masuk dalam bilik pulak.. haiyooo.. macam main kejar-kejar... Perut pun jadi lapar..ahakks.. Sambal belacan kuini semalam pun masih ada berbaki lagi, potong lagi sebiji buah kuini, goreng telur dadar.. makan dengan nasi panas-panas.. fuhhh...




Untuk 2-3 orang makan

Ayam  (saya guna 2 whole leg, bila potong dapat la 4 keping)
- letak serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak
Kulit kayu manis 1 btg
Buah pelaga 2-3 biji
Bunga Cengkih 3-4 biji
Bunga Lawang 1 biji (pcah-pecahkan)
Bawang besar 2 biji (kisar)
Bawang putih 2 biji (kisar)
Halia 1 inci (kisar)
Cili Kering 10 biji (kisar)
Rempah kari 2 sudu besar
Serai 1 btg (titik)
Daun Kari (2 tangkai)
Kicap manis
Garam secukup rasa

Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan dan serai. Kemudian masukkan bahan kisar, daun kari dan serbuk kari. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan kicap manis sehingga lauk agak hitam lebih kurang 4-5 sudu. Jangan lupa garam ye.Masukkan ayam ang telah digoreng. Masak hingga kering. Jika sukakan berkuah, tak perlulah tunggu hingga kering ;) daaaa.. enjoy!


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)