Monday, November 15, 2010

Nasi Ayam Mama

Salam Isnin semua.. masak apa ari ni? Saya pun dah tak tau nak masak apa.. balik-balik masa lauk yang sama.. so ari ni terlebih rajin buat la nasi ayam.. Resepi ni dari maklang saya..  dan juga credit to Eyna Hafeey juga.. (Actually Eyna, nak wat pengakuan ni.. masa ko bg resepi ayam tu, sama rupenye dgn resepi yang aku ada...ekekeke) tp still the credit goes to you sebab ayam ni memang sedap... sekor pun aku leh makan..hehe


Meh kita blajar buat Nasi, Sup dan Cili dulu ye...
(ni utk 4 org makan)

Nasi
Beras Siam Wangi 3 cawan (basuh dan tos)
Stok ayam 2 cawan (saya pakai sup ayam je)
Halia 2 cm (kisar)
Bawang Putih 3 ulas (kisar)
Daun Pandan 2-3 helai
Minyak sapi
Garam secukup rasa

Panaskan 2 sudu minyak sapi bersama dengan 1 sudu minyak masak biasa. Tumis daun pandan dan bahan kisar. Sampai naik bau, jgn sampai hangit ye.. Masukkan stok ayam tadi.. sukatan cawan yang digunakan sama dengan sukatan beras.. didihkan kemudian masukkan sikit garam dan beras.. Jangan banyak garam sebab sup td dah masin.. kalau tak kuat masin, tak payah masuk garam ye. Kacau sedikit dan kemudian alihkan periuk ke rice cooker dan masak..

Sos Cili
Cili Merah 6 biji
Tomato 2 biji
1 sudu cuka makan
Garam
Gula
Air Masak lebih kurang 2 sudu

Kisar semua sampai hancur.. Garam ngan gula ikut selera sendiri ye..

Sup Ayam
Ayam 500gm ( Saya suka bahagian whole leg, 2 keping)
Rempah Sup Bunjut
Halia 2 cm (kisar)
Bawang besar 1 biji (kisar)
Bawang Putih 2 ulas (kisar)
Air secukupnya (sampai tutup ayam)
Garam secukup rasa

Masukkan semua bahan dalam periuk. Reneh sampai ayam masak. Resepi ini tidak ditumis kerana ayam akan keluarkan minyak nye sendiri ye.. makanan sihat la katakan..ekekeke



Ayam 
Ayam dari sup
1 sudu sos tiram
5 sudu kicap manis
Minyak masak

Ayam yang telah dibuat sup, keluarkan. Letak dalam mangkuk, perap dengan kicap manis dan sos tiram. Pastikan semua bahagian diselaputi ngan bahan perapan. Simpan untuk 10-15 minit. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga nampak garing. Api jangan besar, sebab kicap akan jd karamel dan menyebabkan dia hangus cepat. Tak perlu masak lama, sebab ayam memang dah masak.



Ini lah hasilnye...hehehe.. Nasi ayam ni memang best.. (puji diri sendiri) ekekeke.. sebab nak buat tak remeh dan taste very yummy. Cuba la ye.. sgt recommend.

Kalau sapa-sapa rasa malas nak masak, order je ngan saya..hikkss.. per pax RM4 je.. min 10pax.. :) ok la.. All the best!


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)