Thursday, November 11, 2010

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan dengan Mangga Muda

Telur ikan sangat sedap di makan tp tak elok dimakan selalu sebab tinggi kolesterol.. sekali sekala takpe.. hehe.. Arwah mak saya dulu sangat gemarkan telur ikan.. tak kira sama ada goreng mcm tu saje atau pun dibuat berkuah.. yang ni antara kegemaran beliau.. Kalau nak tukar mangga dengan belimbing buluh pun sedap.. Arwah mak penah cakap, kalau nak masak lauk yang sedap, mesti pastikan manis, masin, dan masam cukup dihujung lidah.. klau x cukup smua rasa maka kurang berseri la lauk kita.. sebab itu saya pastikan kesemuanye ada...

Mangga ni saya pakai mangga yang separuh muda.. dia rasa masam-masam manis.. kuah pun rasa lebih sedap.. Lagi satu mak pesan, bila masak jangan kedekut.. bawang biar banyak agar lauk rasa lebih manis.. Saya masak tidak pernah menggunakan serbuk perasa, sebaliknya gunakan perasa semulajadi yg ada ;)


Ni utk makan 2-3 orang..

Telur ikan 300gm (tak kisah telur ikan apa, jgn telur katak sudah la ye ;P)
Cili Api 15-20 biji.. (klau tak kuat pedas, kurangkan ye..)
Santan 1 cawan
Kunyit hidup (lebih kurang besar ibu jari)
Bawang besar 2 biji
Belacan 1 sudu kecil
Serai 1 batang titikkan..
Mangga muda 2 biji
Garam secukup rasa

Cuci dan tos telur ikan bersih-bersih.. Kisar bawang, cili api, kunyit dan belacan dengan sedikit air. Masukkan telur ikan, bahan kisar dan serai dan santan sekali semua dalam periuk. Jangan pasang api dulu. Kacau mesra bagi gaul smua.. perlahan jangan sampai telur hancur. Kemudian baru buka api.. Masukkan garam.. Setelah lauk menggelegak, baru masukkan mangga muda dan biarkan lagi. Kacau sekali sekala, jangan selalu nanti telur hancur. Api jangan terlalu besar ye, nanti santan keluar kepala..ekekeke.. Mangga empuk, lauk dah siap masak.. bole la makan dengan nasi panas-panas... Sedappp!


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)