Sunday, November 21, 2010

Pajeri Nenas

Lauk ni walaupun simple tapi menjadi kesukaan saya sejak dulu lagi. Paling suka kalau makan ngan nasi putih di lawankan dengan sambal tumis sotong.. pergghh.. memang makan 3 kali tambah. Arwah mak slalu masakkan untuk saya kalau balik jb, skrg ni kena la buat sendiri, hehehe biar anak sendiri pulak terkenang-kenangkan kita.


Nenas 1 biji
Kayu manis
Bunga Lawang
Minyak 2 sudu
Bawang Merah 1 biji
Bawang putih 1 biji
Garam
Gula
Air 1 cawan
Cili Merah (hiasan)

Rebus nenas kemudian tos dan buang air masam nenas. Tumis kayu manis, bunga lawang, bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Tambah air dan masukkan garam dan gula. Masukkan nenas dan cili merah. Masak hingga menggelegak. Siap.. (info: lauk ni memang manis, jadi jangan kedekut gula ye..;))


No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)