Tuesday, November 30, 2010

Tart Nenas

Lepas habis baking tadi.. still ada mood nak baking lagi. Rasa macam nak menge"tat" plak.. hikkss.. lain macam plak bunyi dia. Masa raya ari tu tak puas makan tat, kbetulan inti mmg ada. Makan tat memang mengasyikkan.. tau-tau dah setengah balang..ahakss. My husband tak suka, tp si kecik ni pun taste mcm saya, sgt suka tat nenas. Resepi ni dari mak lang saya.. dia punye tat mmg tak leh lawan (ikut tekak saya la..hahah)


Ni dpt dlm 50 pcs..

Inti 
1 bij nenas
2 helai daun pandan
2-3 cawan gula (ikut selera klau tak suka manis kurangkan, klau suka manis tambah)
Esen Vanilla

Parut nenas dan tapis (tak mau air masamnye, tp jgn perah, just tapis) Masukkan dalam kuali atau periuk, masukkan gula, daun pandan dan esen vanilla. Masak inti sampai pekat. Ketepikan.

Tart
250gm Butter
1 biji telur kuning
Tepung gandum
1 sudu gula
1 sudu  kecil vanillin atau esen vanilla pun bole

Pukul butter dgn gula sekejap. Masukkan telur dan pukul lagi. Jgn terlalu lama. Masukkan tepung dan vanillin. Saya tak letak sukatan tepung sebab saya masukkan tepung dalam adunan hingga adunan tak melekit dan bole dibentuk. Gula memang sikit sebab inti dah manis. Terap ikut acuan dan letak inti. Bakar 170degree selama 10-15 minit.

Peace~

No comments:

Post a Comment

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)