Friday, November 19, 2010

Sambal Belacan Kuini

Pernah makan buah kuini tak? Rasanya seakan mangga, tapi mempunyai bau yang unik dan harum. Sedikit bersabut teksturnya, jika masak sangat manis rasanya. Depan rumah arwah mak, ada tanam sebatang pokok ni. Berbuah setahun sekali. Kalau ikut petua orang tua, buah kuini jangan buat sambal belacan nanti buah berulat. Tp takpe sebab buah ni saya beli, bukan pokok sendiri..ekekeke..




Cili Merah 4 biji
Cili padi 5 biji
Belacan
Garam
Kuini 1 biji

Bakar belacan sampai wangi. Tumbuk belacan, cili merah, cili padi, garam dan sedikit hirisan buah kuini. Jangan habiskan. Tumbuk sampai lumat (kalau malas, masuk blender kering mcm saya..ekekeke). Kemudian hiris baki buah kuini dan hidang bersama sambal.


2 comments:

  1. salam pekenalan...sedap woooo sambal nga kuini mkn cam ni..fuuhhhhh

    ReplyDelete
  2. salam... mmg sedap..mak mentua lintas pun x prasan ekekeke...

    ReplyDelete

Followers

Labels

beef (8) bouquet (3) bread (3) cake (14) cake pop (10) character (2) chicken (7) chitchat (7) cookies (4) cupcake (11) dessert (4) edible image (1) egg (2) fish (5) fondant (2) fried (6) fruit (5) kuih (2) lamb (2) mee (3) mini cake (1) muffin (2) pasta (2) pastry (1) promo (5) rice (5) sambal (8) seafood (12) sirih junjung (1) soup (3) tart (7) tea break (2) veggie (9)